Aiko odstartovala české tour v Kabinetu múz, teď míří na Eurovizi

Mohou být múzy pouze řecké bohyně? Začátkem listopadu v brněnském Kabinetu múz otevřela českou část své již probíhající tour múza původem z Ruska. Zvolila si poutavý japonský pseudonym Aiko, jelikož si kulturu zamilovala a doma ji takto oslovovali. Je to zpěvačka i autorka textů, jejichž obsah rozhodně nemíří pouze na hladinu bez hlubšího významu. Šly jsme se společně s talentovanou mladou umělkyní ponořit do hlubin našich zpívajících duší.

Redakce Radia R

Publikováno: 17. 3. 2024 – na 2 minuty

Aiko přináší na českou hudební scénu skladby s převážně anglickými texty, které obohacují celý žánr alternativního popu. Svou kariéru odstartovala účastí v Superstar v roce 2015, studovala hudbu a produkci v Londýně. V roce 2022 se stala první československou zpěvačkou, kterou Spotify zahrnulo do své kampaně Equal, a měla svůj banner na Times Square v New Yorku. Na konci roku 2023 odstartovala tour po Česku i zahraničí v Kabinetu múz.

Při příchodu do prostor jde cítit uvolněnost diváků, kteří zatím posedávají v kavárenské části celého podniku. Sál se pomalu, ale jistě plní a lidé vedou kamarádské rozhovory. Někteří z nich ještě úplně netuší, co je v následujících minutách čeká.

Příchod Aiko a její kapely, která se sestává z bubeníka a kytaristy, není prodlužován a zpěvačka rovnou strhává pozornost první písní z nového alba. Už na první pohled je znát, že to nebude jen tak ledajaký koncert, při kterém zpěvák stojí pouze u mikrofonu. Její elegantní a zároveň velice dynamické a expresivní pohyby posouvají prožitek diváků na úplně jiný level. „Má strašně pěkný outfit a jde z ní skvělá energie. Jde vidět, že umí tančit. Performance se vším všudy,“ komentuje fanynka. Show je také obohacena o dvě výborné tanečnice, které stejně jako Aiko excentricky proplouvají prostorem na podiu. Celá kapela působí sehraně a sálá z nich nadšení.

Publikum se houpe do rytmu a zpívá texty z čerstvě vydaného alba s názvem Fortune’s child. Album má čtrnáct písní, z čehož je pouze písnička Naivní česká. Mezi témata a myšlenky, která umělkyně svou hudbou předává patří sebeuvědomění a vztah k sobě i ostatním.

„Atmosféra je výborná, moc si to užívám,“ reaguje fanynka. Ačkoliv je sál poměrně malý, show na dojmu neubírá. Aiko je díky tomu svým fanouškům blíž a navazuje s nimi intimnější spojení. Poslední píseň nese název Pedestal a zaplavuje zbylou energií celý prostor. Diváci ale po jejím odchodu napjatě vyčkávají na přídavek, který kapela nakonec přichází předvést.

Ačkoliv zpěvačka vystupuje i v zahraničí, její skromnost a milá povaha rozhodně nezmizela. Po koncertě stojí před stolem s merchem řada fanoušků, kteří čekají, aby si s energickou zpěvačkou mohli popovídat a sdělit jí své pocity. Na všechny se usmívá a rozdává objetí. „Koncert v Brně byl naprosto skvělý, protože jsme tím otevírali českou část tour, byl to úžasný začátek. Lidi reagovali a zpívali, moc mě to potěšilo,“ komentuje po skončení samotná Aiko.

Report: Eliška Juráňová

Foto: Adéla Michalčíková