Periferní Slyšení: Audio konference na okraji rozhlasového spektra

Sobota, 4. května, nadšenci do rozhlasové tvorby se před třetí hodinou schází v brněnském kreativním centru KUMST. Občerstvují se limonádou a sušenkami. Začíná další ročník audio konference Periferní Slyšení a s ním tři fascinující bloky diskuzí o inkluzi, nezávislé žurnalistice a komunitních médiích.

Redakce Radia R

Publikováno: 23. 5. 2024 – na 4 minuty

„Akcí navazujeme na tradici audio konferencí z doby před pandemií,“ popsala station manažerka Radia R, Barbora Dohnalová. „Je to pro nás klíčové. Chceme navázat na komunitní tradice a pořádat události, které nejsou pouze interní, ale mají širší dopad,“ dodala.

Letošní ročník měl hlavní cíl představit výsledky evropského projektu "Inclusion Is On", který se zaměřuje na zvyšování míry inkluze v organizacích zaměřených na mládež. Radio R ve spolupráci se zahraničními partnery připravilo rozsáhlý "tool pack", který má pomoci ve stále se rozvíjejícím spolku. První panel se zaměřil na představení tohoto projektu, následovala diskuze s ředitelem střediska pro pomoc studentům se specifickými nároky, Borisem Jančou.

Ve druhém bloku měli účastníci možnost nahlédnout do zákulisí komunitních médií s hosty z různých rádií a Fakulty sociálních studií. Diskuze se zaměřila na roli komunitních médií a jejich důležitost v mediálním prostoru. Zástupci rádia Up-Air, rádia Obscura a Fakulty sociálních studií v diskuzi moderované programovým dramaturgem Radia R přiblížili roli komunit ve funkci médií a důležitost, jakou v naší mediální sféře mají.

Konferenci uzavřel blok o nezávislé žurnalistice. Neodehrál se však bez menších překvapení a zvratů. Kvůli nemoci původního hosta se s organizátory bleskurychle spojila investigativní novinářka a držitelka několika novinářských cen, Apolena Rychlíková. Ve fascinující diskuzi spolu s kolegy Tomášem Trumpešem a Klárou Filipovou pohovořili o aktuálních aspektech nezávislé a regionální žurnalistiky.

Jak už to na akcích Radia R bývá, na závěr nechyběla ani pořádná nálož dobré hudby a zábavy. Pro odpočinkové zakončení nabitého odpoledne zahrál DJ LoveSpread.


On Saturday, May 4th, radio enthusiasts gather before the third hour at the creative center KUMST in Brno. They refresh themselves with lemonade and cookies. Another edition of the Peripheral Listening audio conference begins, featuring three fascinating discussion blocks on inclusion, independent journalism, and community media.

"We are building on the tradition of audio conferences from before the pandemic," said Barbora Dohnalová, station manager of Radio R. "It's crucial for us. We want to continue our community traditions and organize events that have a broader impact," she added.

This year's main goal was to present the results of the European project "Inclusion Is On," focusing on increasing inclusion in youth-focused organizations. Radio R, in collaboration with international partners, prepared an extensive "tool pack" to aid in the ongoing development of the organization. The first panel focused on introducing this project, followed by a discussion with Boris Janča, the director of the center for students with specific needs.

In the second block, participants had the opportunity to peek behind the scenes of community media with guests from various radio stations and social studies faculties. The discussion centered on the role of community media and their importance in the media landscape. Representatives from Up-Air radio, Obscura radio, and the Faculty of Social Studies, in a discussion moderated by Radio R's program dramaturge, shed light on the role of communities in media and their significance in our media sphere.

The conference concluded with a block on independent journalism. Although not without minor surprises and twists, due to the illness of the original guest, investigative journalist and recipient of several journalism awards, Apolena Rychlíková, quickly joined the organizers. In a fascinating discussion with colleagues Tomáš Trumpeš and Klára Filipová, they discussed current aspects of independent and regional journalism.

As is customary at Radio R events, the conclusion was accompanied by a hefty dose of good music and entertainment. DJ LoveSpread provided the relaxing finale to this eventful afternoon.