Slovenský post-punk a kritika společnosti: Berlin Manson dorazili do Brna

Post-punkoví Berlin Manson vyrazili na turné po Česku a Slovensku s novým albem Poor but Sexy, ve kterém reflektují paradoxy života ve východoevropské verzi pozdního kapitalismu. V rámci turné zamířilo bratislavské duo i do Brna. Brněnská fléda se zaplnila po okraj fanoušky punku s poutavou lyrikou. Jako předskokani publikum rozehřáli The Wilderness v čele se slovenským rapperem Fvck_Kvlt a pražská Tokyo Drift, která si získala posluchače hypnotickým hlasem.

Redakce Radia R

Publikováno: 20. 9. 2024 – na 1 minutu

Jestli mají The Wilderness a Berlin Manson společného, jsou to rozhodně tematická zabarvení písní. Ty komentují politickou situaci, náboženská nebo sociálně kritická témata. Například, track Kde budeme bývat upozorňuje na bytovou krizi:

„Dnes už každá niečo vlastní, všetci sú krásni, na námestiach sú vyhradení zóny, na to byť šťastní.“

Během koncertu měl vokalista Adam Dragun také naléhavý proslov o současné politické situaci na Slovensku a nebezpečí pravicového myšlenkového proudu, který je přítomný nejen u našich východních sousedů. Stejně jako tento projevu, i texty Berlin Manson jsou promyšlené a drsně pravdivé.

Koncert Berlin Manson nabil fanoušky velkou dávkou energie, v přední části se utvořil moshpit, kde se vyřádili největší punkeři. Na řadu přišla nejen tvorba z nového alba, ale i starší písně. Po koncertě si fanoušci nadšeně tiskli merch v podobě triček s potiskem dělaným sítotiskem přímo na místě. Post-punkové duo bude pokračovat v turné a v květnu se opět vrátí do Česka.

Text: Alžběta Indrová
Foto: Karolína Kadlčáková